Στην αρχή κάθε σχολικού έτους οι γονείς βρίσκονται αντιμέτωποι με μια μικρή πρόκληση, αρκετά σημαντική όμως για τα παιδιά τους. Να επιλέξουν μαζί  τους την κατάλληλη σχολική τσάντα. Η μεγάλη γκάμα από προϊόντα που υπάρχει στην αγορά δυσκολεύει αυτή την επιλογή και αυξάνει τους κινδύνους και ίσως τις γκρίνιες από τους μικρούς καταναλωτές. Μέχρι από λίγα χρόνια οι λεγόμενες και ''σάκες'' υπήρχαν σε πιο περιορισμένη ποικιλία και οι μαθητές μπορούσαν να διαλέξουν με μικρή καθοδήγηση. Σήμερα όμως, με την είσοδο και του διαδικτύου στις ζωές μας αλλά και την επέκταση της τηλεόρασης, τα πράγματα είναι πιο σύνθετα.


Αν ρωτούσαμε τα παιδιά τι τσάντες προτιμούν, οι απαντήσεις σίγουρα θα βασίζονταν στις αντίστοιχες συμπάθειες προς τους ήρωες ταινιών, καρτούν, παραμυθιών και γενικά από έναν διαφορετικό κόσμο. Η αγαπημένη ομάδα και τα χρώματά της ή η αγαπημένη εκπομπή ή διάσημη - διάσημος σταρ θα ήταν σημεία - κλειδιά στις επιλογές αυτές. Όμως η κατεύθυνση αυτή δεν είναι πάντα ασφαλής για τις παιδικές τσάντες.
  • Το μέγεθος της τσάντας πρέπει να είναι ανάλογο με την ηλικία του παιδιού
.
Μια σχολική τσάντα απαγορεύεται να είναι πολύ βαριά, αφού το παιδί πρόκειται για αρκετα μεγάλο χρονικό διάστημα μέσα στη σεζόν να την κουβαλάει στους ώμους. Ξέρουμε εμπειρικά πως όσο μεγαλύτερη είναι η τσάντα, τόσο περισσότερο θα τη γεμίζουν τα παιδιά, από άγνοια ή πάνω στο παιχνίδι της προετοιμασίας για το σχολείο. Άρα θα πρέπει το μοντέλο που θα επιλέξουμε να χωράει μόνο τα απαραίτητα και να είναι στα μέτρα του. Μπορούμε φυσικά έτσι κι αλλιώς να ελέγχουμε συχνά και το περιεχόμενο και το βάρος της.

·         Προτιμάτε τις τσάντες με ροδάκια για μικρά παιδιά

Τα μικρότερα παιδιά ιδανικό είναι να χρησιμοποιούν τσάντες με ροδάκια. Από τη μία, μπορούν να τις σέρνουν στο μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής και να τις φορτώνονται στην πλάτη πια στο σχολείο ή το σπίτι. Από την άλλη, καλό θα είναι να αποφεύγουν να το κάνουν αυτό παντού για ευνόητους λόγους.

·         Τα χωρίσματα είναι καλά


Για όλες τις ηλικίες, ένα στοιχείο πολύ χρήσιμο μπορεί να αποδειχτεί η ύπαρξη χωρισμάτων και τσεπών στο εσωτερικό μιας τσάντας. Το παιδί θα βρει το κίνητρο να οργανώσει τα πράγματά του για να αξιοποιήσει τη δυνατότητα αυτή. Έτσι το παιχνίδι θα γίνει καλό μάθημα, αφού θα διαπιστώσει γρήγορα πως πλέον δεν θα χάνει εύκολα πράγματα και θα θυμάται συνεχώς σε ποια θέση έχει κάθε τι. Εκπαιδευτικές δυνατότητες λοιπόν και καλό σύστημα οργάνωσης σκέψης και αντικειμένων.

·         Δώστε σημασία στο υλικό

Οι σχολικές τσάντες φτιαγμένες από νάιλον και άλλα συνθετικά υλικά είναι αρκετά πιο ανθεκτικές από τις πάνινες ή τις υφασμάτινες. Μπορείτε λοιπόν να κερδίζετε χρόνο και χρήμα με τέτοιες επιλογές. Ειδικά για παιδιά πολύ δραστήρια, που εκτός από το σχολείο χρησιμοποιούν και αλλού την τσάντα, είναι εύκολο να προβλέψουμε ότι μια πάνινη τσάντα θα οδηγήσει σε νέα αγορά την επόμενη σεζόν ή και νωρίτερα, με ότι αυτό συνεπάγεται σε έξοδα, χρόνο και βέβαια τη γκρίνια του μικρού για την απώλεια.

·         Τα ρυθμιζόμενα λουριά είναι must

Οι σχολικές τσάντες που φοριούνται στην πλάτη πρέπει κατά την εφαρμογή τους να ανεβαίνουν όσο ψηλότερα γίνεται. Αν πέφτουν χαμηλά, το παιδί μπορεί να έχει προβλήματα στη στάση του και την κίνηση, ή να πονάει μετά από κάποιο διάστημα στην πλάτη και στη μέση του. Επειδή όμως η διάπλαση των παίδων είναι συνεχής και οι διαστάσεις αλλάζουν, απαραίτητα είναι τα λουριά στην τσάντα, για να μπορούμε πάντα να διαμορφώσουμε την πλάτη της στα μέτρα του παιδιού.

·         Πάρτε και τα παιδιά σας μαζί


Επειδή οι μικροί μαθητές όπως είπαμε θα περάσουν παρέα με την τσάντα τους μπόλικο χρόνο, καλό είναι να τους αρέσει αρκετά ώστε η ψυχολογία τους να βοηθήσει στη μαθησιακή διαδικασία. Εννοείται λοιπόν πως το παιδί πρέπει να είναι παρόν στην επιλογή και να συμμετέχει στη διαδικασία σαν μελλοντικός κάτοχος του προϊόντος.