Οι τσάντες συνδέονται κυρίως με τις γυναίκες, αφού σπάνια θα συναντήσουμε μια γυναίκα χωρίς τσάντα μαζί της. Η χρήση είναι θέμα πρακτικό, δηλαδή αποθήκευσης και μεταφοράς όλων εκείνων των αντικειμένων που είναι αναγκαία για την καθημερινότητα ή την εργασία τους. Βέβαια, όλοι οι άνθρωποι τελικά χρησιμοποιούν κάποια είδη τσαντών. Οι μαθητές ή φοιτητές για να μεταφέρουν τα βιβλία και τα σχολικά τους, οι ταξιδιώτες για ρούχα και προσωπικά είδη, οι επαγγελματίες για το υλικό και τον εξοπλισμό της δουλειάς τους.


Δεν είναι λοιπόν οι τσάντες ένα είδος που απασχολεί μόνον τις γυναίκες. Τα δύσκολα αρχίζουν όταν και οι υπόλοιποι έρχεται η στιγμή να διαλέξουμε μία από την τεράστια ποικιλία που υπάρχει στο εμπόριο. Σχέδια, χρώματα, είδη, μεγέθη, στυλ, αλλάζουν και επεκτείνουν την γκάμα. Για κάθε χρήση - περίσταση πρέπει να επιλέξουμε αντίστοιχο είδος. Το στυλ και η πρωτοτυπία λοιπόν πρέπει να συνδυαστούν με τη λειτουργικότητα. Αυτός είναι ένας συνδυασμός δύσκολος ακόμα και για τους καλύτερους γνώστες, που είναι οι γυναίκες. Μια επιλογή κομψότατη και επώνυμη μπορεί να είναι ακατάλληλη για κάποια περίσταση και το αντίθετο, μια πρακτική και μεγάλης χωρητικότητας τσάντα να μην συνδυάζεται με ένα πιο διακριτικό ντύσιμο. Ας δούμε λίγο κάποια στοιχεία για τις γενικές κατηγορίες που χρησιμοποιούμε συνήθως.
  • Τσάντες πλάτης – Σακίδια πλάτης
Πρόκειται ίσως για το πιο δημοφιλές είδος, αφού χρησιμοποιείται από όλους. Είναι σχεδιασμένες για να κάνουν πιο εύκολο το κουβάλημα αλλά και να αφήνει ελεύθερα τα χέρια. Κυρίως οι μαθητές αλλά και οι λάτρεις των ταξιδιών τις χρησιμοποιούν πολύ συχνά. Υπάρχουν σε πολλά σχέδια, μεγέθη και ποιότητες. Πρέπει όμως να επιλέξουμε και εδώ σωστά και επίσης να τις φοράμε με σωστό τρόπο, γιατί διαφορετικά μπορεί να προκύψουν πόνοι στη μέση και την πλάτη ή προβλήματα στη στάση του σώματος. Ειδικά στα παιδιά, είναι απαραίτητο να τα συμβουλεύουμε για το σωστό τρόπο χρήσης, που είναι να φοράνε τα σακίδια ψηλά στην πλάτη και φυσικά και στους δύο τους ώμους.

·         Γυναικείες τσάντες

Μια γυναίκα ως γνωστόν δεν έχει στη γκαρνταρόμπα της ποτέ αρκετές τσάντες. Από τα χιλιάδες μοντέλα κάθε είδους που κυκλοφορούν, διαλέγει έναν μεγάλο αριθμό για να ικανοποιήσει διάφορες σημαντικές ή λιγότερο σημαντικές ανάγκες της. Για να έχουν μαζί τους κάθε μέρα απαραίτητα αντικείμενα,  επιλέγουν τσάντες σχετικά μικρές και μοδάτες που ταιριάζουν με το εκάστοτε ντύσιμό τους, για να βγουν το βράδυ η επιλογή είναι ακόμα μικρότερα τσαντάκια επίσης συνδυασμένα με το φόρεμα, το καλοκαίρι μερικές ανάλαφρες αλλά στυλάτες και ανθεκτικές ψάθινες τσάντες μεγαλύτερης χωρητικότητας και αντοχής και ο κατάλογος  μπορεί να γίνει τεράστιος.

·         Σχολικές τσάντες για τους μαθητές

Μαζί με κάθε σχολική σεζόν ένας μικρός Γολγοθάς ξεκινάει για τους γονείς και έχει να κάνει με την αγορά σχολικής τσάντας. Οι μικροί μαθητές παρακαλούν για ένα φανταχτερό σχέδιο ή χρώμα, ή πιο συχνά για μία απεικόνιση του αγαπημένου παιδικού ήρωα ή ηρωίδας, βγαλμένου από το σινεμά, την τηλεόραση ή κάποιο κόμικ. Οι μεγαλύτεροι από την πλευρά τους ως οφείλουν, θέτουν υψηλά στάνταρ για τη λειτουργικότητα της τσάντας, που σχετίζεται άμεσα με την υγεία και τη διάπλαση του παιδιού. Βέβαια η καλή του ψυχολογία είναι επίσης σημαντική, οπότε το ιδανικό είναι η επίτευξη της ''μέσης'' ιδανικής λύσης, η οποία θα συντροφεύει το παιδί για μεγάλο χρονικό διάστημα.

·         Επώνυμες τσάντες


Είναι σίγουρα αντικείμενα πόθου όλων των γυναικών. Θέλουν να μεταφέρουν στην καθημερινότητά τους λίγη από την αίγλη των περιοδικών μόδας και των σταρ του σινεμά και της τηλεόρασης. Μπορεί μια επώνυμη τσάντα να συνδυάζεται με ένα κομψό ντύσιμο ή το ντύσιμο αυτό να ''χτιστεί'' με βάση την τσάντα ή ένα άλλο σύνολο να αναδεικνύει την φιρμάτη τσάντα. Μόνο λίγη προσοχή στις απομιμήσεις, μιας και η τεράστια ζήτηση κάποιων προιόντων προσελκύει και το εύκολο κέρδος των επιτήδειων που προσπαθούν να ξεγελάσουν κυρίως τις γυναίκες καταναλωτές.